
TOWN OF DRACUT
BUILDING DEPARTMENT FIRE DEPARTMENT
11 Springpark Avenue 488 Pleasant Street
Office: (978) 454-0603 Office: (978) 454-2113

RESIDENTIAL PLAN APPROVAL REQUIREMENTS
FOR

SMOKE, HEAT & CARBON MONOXIDE DETECTORS

Whenever permit applications include installation of or changes to a smoke or carbon 
monoxide detection system, the Dracut Fire Department must approve them.

The type of projects for which installation or changes are mandated include:
• New Construction
• Additions with bedrooms
• Additions with attached garages
• Reconstruction with walls and ceilings open

Required locations for each of these projects are listed on the reverse side.

All of the smoke, CO and heat detectors for the above projects need to be ceiling 
mounted, hard wired and interconnected with battery backup.

If a change is planned, but not mandated, Fire Department approval is still required.

The Fire Department will need the following documents:

• Three (3) sets of floor plans (all levels, including basement and attic)
• Additions also require three (3) sets of existing floor plans (all levels, including 

basement and attic)
• Transmittal form from the Building Department
• Checklist from the Building Department

Please get all Department Head signatures before going to the Fire Department.  Bring all 
your information to the Fire Department last.
You will be leaving three (3) sets of plans and the signature sheet to be reviewed by the 
Fire Chief.  You will be notified by phone upon completion of review.
The Fire Department will keep one set of plans, the remaining two will need to go back to 
the Building Department with all paperwork.



Single Family Homes Only
New Construction Existing Dwelling

5313.2.9 Smoke Detector Required Locations within the 
dwelling units.  Smoke detectors shall be installed in the 
following locations (also refer to Board of Building Regulations 
and Standards Official Interpretation No. 49-98):

1. In each bedroom (sleeping room).
2. Outside each separate bedroom (sleeping room) in the 

immediate vicinity of the bedroom (sleeping room).
3. Near the base of all stairs where such stairs lead to 

another occupied floor.
4. On each additional story of the dwelling, including 

basements and cellars but not including crawl spaces 
and unoccupied attics.  In dwellings or dwelling units 
with split levels and without an intervening door 
between the adjacent levels, a smoke detector installed 
on the upper level shall suffice for the adjacent lower 
level, provided that the lower level is less than one full 
story below the upper level.

5. For each 1,200 square feet (111 m2) of area or part 
thereof.

5313.2.11 Photo-electric Smoke Detectors. Any smoke detector 
located within 20 feet (6096 mm) of a kitchen or a bathroom 
shall be a photo-electric-type smoke detector.  Photo-electric-
type smoke detectors shall be allowed to be located closer than 
three feet (914 mm) horizontally from a kitchen or a bathroom 
door when hallway or other room size restricts detector mounting 
options.
     Exception: A bathroom not containing a tub, shower jacuzzi
                       or steam room.  
5313.3.1 Required Heat Detectors. A single heat detector listed 
for the ambient environment shall be installed in:

1. Any integral garage (“garage   
               under”) or attached garage to the main house (detached 
               garages do not require a heat detector).

2. A new addition attached garage to 
         an existing dwelling shall require a single heat detector
         installed in the garage in accordance with all applicable
         criteria of 780 CMR 5313. If the existing house
         contains a fire detection system that is compatible with
         the garage heat detector, then said garage heat detector 
         shall be interconnected to the existing dwelling fire 
         detection system. Where the dwelling-proper existing
         fire detection system is not compatible with the garage
         heat detector, the garage heat detector shall be 
         connected to a sounder (occupant notification 
         appliance) or compatible heat detector containing a 
         sounding device, located in the dwelling-proper and 
         within 20 feet (6096 mm) of the nearest door to the 
         garage from the dwelling-proper.  The required garage 
         heat detector is not required to incorporate audible
        alarm notification nor is any audible notification device 
        required in the garage.

5313.4.3 Carbon Monoxide Detector Required Locations. 
One carbon monoxide detector shall be installed on each story of 
a dwelling unit, including basements and cellars (but not 
including crawl spaces and uninhabitable attics) in accordance 
with the manufacturer’s instructions and the applicable 
requirements of NFPA 720.  
When mounting Carbon Monoxide Alarm Protection on a level 
of a dwelling unit with a sleeping area, the alarm shall be 
installed in the immediate vicinity of the sleeping area.  At a 
minimum, the alarm shall be located outside of any bedroom but 
shall not exceed ten ft. as measured in any direction from any 
bedroom door.   

9304.8 Smoke Heat Detection and Carbon Monoxide Alarm
Systems and CO Detection and Alarm.  When one or more
sleeping rooms are added or created in existing dwellings, the
entire existing building shall be provided with smoke detectors,
heat detector and carbon monoxide detectors designed, located
and installed in accordance with the provisions for new
construction, 780 CMR 5313, as applicable.
     If a garage is created under an existing dwelling or attached
to an existing dwelling, a heat detector, conforming to the
requirements of the code for new construction shall be
installed in the garage; such requirement is not applicable for
detached garages (see 780 CMR 5313.2).
     If the dwelling undergoes complete reconstruction such that
all walls and ceilings are open to framing, then the entire
existing building shall be provided with smoke detectors, heat
detector and carbon monoxide detectors designed, located and
installed in accordance with the provisions for new construction
(see 780 CMR 5313 inclusive and as applicable).


	
	TOWN OF DRACUT
	BUILDING DEPARTMENT				FIRE DEPARTMENT
	Office: (978) 454-0603					Office: (978) 454-2113


	RESIDENTIAL PLAN APPROVAL REQUIREMENTS
	FOR
	SMOKE, HEAT & CARBON MONOXIDE DETECTORS
	Single Family Homes Only

	New Construction
	Existing Dwelling


